Mocht je overwegen om naar St. Eustatius te emigreren dan is het zeker de moeite waard om meer te weten over de geschiedenis van het eiland. Het eiland ademt de VOC-tijd (1674-1792) waarin Nederland veel geld verdiende op en aan het eiland.

Zoals je tegenwoordig alles kunt kopen op grote webwinkels zoals bol.com of Amazon kon je toen alles krijgen op St. Eustatius. Het is bijzonder om te ontdekken dat Nederland ondanks zijn geringe mogelijkheden het maximale uit het eiland heeft gehaald. Daarnaast is de rol van St. Eustatius in het ontstaan van de Verenigde Staten het onderzoeken waard.

Samenvatting (bol.com)

Sint-Eustatius is vermoedelijk het onbekendste eiland van de Nederlandse Antillen. Het is bijna niet voor te stellen dat het ooit de belangrijkste vrijhaven van het Caraïbisch gebied was, een kosmopolitisch trefpunt waar je alles kon kopen wat de wereld voortbracht. Het eiland dankte er de bijnaam de Golden Rock – de Gouden Rots – aan.

De roerige vrijhaven speelde een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis. Toen in 1775 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak, voorzagen de kooplieden op Sint-Eustatius de opstandige Amerikaanse kolonisten van wapens en leverden zo een belangrijke bijdrage aan hun uiteindelijke overwinning. En nadat Sint-Eustatius ook nog een saluut liet brengen aan een opstandig oorlogsschip, werd dat door de Amerikanen beschouwd als eerste erkenning van hun onafhankelijkheid. Het verloop van deze geschiedenis luidde zelfs het einde in van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Mijn mening

Het boek ‘De Gouden Rots’ geeft in een mooie verhaallijn aan hoe St. Eustatius floreerde een paar eeuwen geleden. Het beschrijft de verhoudingen met de omringende eilanden en wat voor grote rol het kleine eiland speelde bij de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Door het boek kwamen de ruïnes die we hier elke dag zien, min of meer tot leven.

Auteur

In dit boek vertelt Willem de Bruin het fascinerende verhaal van hoe een nietig eilandje een sleutelrol in de wereldgeschiedenis kreeg toebedeeld. Willem de Bruin (1951) is schrijver en was journalist bij de Volkskrant.

Aanschaf

Het boek is nieuw in paperback (€26), e-book (€11) en tweedehands verkrijgbaar via onder andere bol.com isbn: 9789463820103,1e druk in april 2019, 256 pagina’s.

Film review van het boek