Het eiland is maar 21 km2 groot en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een auto erg fijn is. Zelf heb ik een half jaar alles op de fiets gedaan inclusief boodschappen in een fietskar. Maar mijn vrouw en ik waren het al snel spuugzat en hebben vervolgens een auto gekocht in Nederland en laten verschepen.

Mocht je overwegen om een auto mee te nemen of te kopen zijn een aantal dingen erg belangrijk om te overwegen.

 

1. Er is geen APK regeling op het eiland zoals je die in Nederland hebt. Dus mocht je op het eiland een auto willen kopen ken je de historie niet. Zeker als je net op het eiland bent en niet iedereen kent is het lastig om te bepalen wat voor kwaliteit je koopt op het eiland.

2. Op het eiland zijn er 2 a 3 garages. Ze kunnen veel dingen verhelpen maar hebben niet alle kennis en kunde die je misschien in Nederland zou verwachten. Zeker als het betreft om relatief nieuwe auto’s met veel nieuwe technologie kan het zijn dat als je auto kapot gaat ze het niet kunnen maken op het eiland of dat het heel lang duurt. Met als veel voorkomende reden dat onderdelen verscheept moeten worden.

3. Mocht je een auto willen verschepen uit Nederland, koop dan een automaat. Op het eiland rijdt bijna iedereen in een automaat en mocht je het eiland weer verlaten is de auto daardoor beter verkoopbaar.

4. De wegen op St. Eustatius zijn niet van al te beste kwaliteit. Ze zijn druk bezig om dat te verbeteren maar dat proces duurt al heel lang. Een 4×4 is daarom geen overmatige luxe. Denk bijvoorbeeld aan een Suzuki Grand Vitara uit 2000 – 2005. Deze auto zie je veel op het eiland en dus ook bekend bij de garages en relatief goedkoop in Nederland.