Mocht je op St. Eustatius voor korte of lange tijd willen verblijven is het belangrijk om te weten wat voor spanning (Volt) en in wat voor frequentie (Hertz) de stroom hier door de kabels loopt.

In Nederland is het bijna altijd 220 v en 50 hertz. In St. Eustatius is dat echter 110 V en 60 Hertz.

Om toch Nederlandse elektrische apparaten hier te laten werken kun je verschillende middelen aanschaffen.

  1. De verloopstekker
    Mocht je een Europees apparaat hebben die gewoon op 110 V en 60 hertz kan draaien. Kun je een verloopstekker meenemen. Deze zet je op je Europese stekker zodat hij hier op St. Eustatius (we hebben hier Amerikaanse stopcontacten) in het stopcontact past. Nog een tip, er zijn verschillende verloopstekkers op de markt van hele goedkope tot duurdere. De ervaring leert dat de wat duurdere meer kwaliteit bieden en langer meegaan. (zie foto als goed voorbeeld)
  2. De omvormer
    Deze zorgt er voor dat je van 110v kan omvormen naar 220v. Dus mocht je een apparaat hebben die zowel op 60hertz als 50hertz werkt maar toch 220v nodig heeft kun je een omvormer er tussen zetten zodat je elektrische apparaat toch werkt. Let daar wel op het vermogen van de omvormer en van het elektrische apparaat dat je er op wilt aansluiten. De stel regel is dat als je apparaat 2000W gebruikt je een omvormer van 4000W nodig hebt om het piek vermogen op te vangen. Wat je ook kan doen is een electrician op het eiland vragen om 220v in je huis te installeren. Dit is gebruikelijk op het eiland.
  3.  50/60Hertz 
    Aan het hertz verhaal kun je niets veranderen. Dus het voltage probleem kun je verhelpen en de stekker kun je veranderen, maar het hertz verhaal staat vast. Dat betekend dat je goed moet kijken op het elektrische apparaat op wat voor hertz hij draait. Je zult namelijk niet de eerste zijn die hier een electrisch apparaat met 50 hertz inplugt en hem even later kan weggooien omdat hij door gebrand is. Mocht je een apparaat mee willen nemen let dan op het tekentje dat hier naast is afgebeeld. Staat die er op dan kun je hem meenemen. Staat er alleen 50 hertz kun je hem ook meenemen maar dan heb je er niets aan.